Bijlage: GRI Content Index
Algemene onderwerpen
GRI Standaard | Informatie | Beschrijving | Verwijzing/informatie |
---|---|---|---|
GRI 102: Algemene informatievoorziening 2016 | Organisatieprofiel | ||
102-1 | Naam van de organisatie | ||
102-2 | Activiteiten, merken, producten en/of diensten | Albert Heijn in 2021: samen op weg naar beter eten | |
102-3 | Locatie van het hoofdkantoor van de organisatie | Zaandam | |
102-4 | Locatie van werkzaamheden | Albert Heijn in 2021: samen op weg naar beter eten | |
102-5 | Eigendomsstructuur en de rechtsvorm | Albert Heijn is eigendom van Ahold Delhaize. | |
102-6 | Afzetmarkten | ||
102-7 | Omvang van de organisatie | ||
102-8 | Informatie over werknemers en andere uitvoerende personen | Talenten inzetten om onze missie te realiseren | |
a. Totaal aantal werknemers naar type arbeidscontract (vast en tijdelijk), naar geslacht | 32.521 mensen met een vast contract (44,3% man, 55,7% vrouw, 0,03% overig*). 65.448 mensen met een tijdelijk contract (44,1% man, 55,8% vrouw, 0.2% overig). | ||
b. Totaal aantal werknemers naar type arbeidscontract (vast en tijdelijk), naar regio | We splitsen Nederland niet verder op in regio’s. | ||
c. Aantal werknemers naar soort werk (fulltime en parttime), naar geslacht | 12.594 mensen werken fulltime (38,2% vrouw,61,8% man & 0,1% overig). 85.345 mensen werken parttime (58,3% vrouw, 41,6% man & 0,2% overig) | ||
d. Of een significant deel van de activiteiten worden uitvoerd door arbeiders die niet in dienst zijn. | Talenten inzetten om onze missie te realiseren | ||
e. Sigificante schommelingen in deze aantallen, zoals bijvoorbeeld seizoenarbeid | Geen sterke schommelingen | ||
f. Uitleg hoe deze data zijn samengesteld, inclusief toelichting op eventuele onderliggende aannames. | Samengesteld op basis van eigen personeelbestand. Fulltime is vanaf 0,8 FTE. | ||
102-9 | Toeleveringsketen | ||
102-10 | Significante veranderingen in de organisatie en de toeleveringsketen | ||
102-11 | Uitleg over de toepassing van het voorzorgsprincipe | ||
102-12 | Externe initiatieven |
| |
102-13 | Lidmaatschappen van verenigingen | Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), VNO-NCW, GS1, Foodpolicy, evofenedex, Koninklijke Vereniging Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW), Algemene Werkgevers Vereniging Nederland (AWVN), Dutch Green Building Council (DGBC), Nederlandse Franchise Vereniging (NFV), Kern, Neprom, Nederland Schoon | |
Strategie | |||
102-14 | Verklaring van de hoogste beslissingsbevoegde | ||
Ethiek en integriteit | |||
102-16 | Waarden, principes, standaarden en gedragscodes | Ons beleid voor ketentransparantie | |
Bestuursstructuur | |||
102-18 | Bestuursstructuur | Ons dagelijks bestuur staat onder leiding van algemeen directeur Marit van Egmond. Het duurzaamheidsteam (4,5 FTE) hoort bij afdeling ‘logistiek & ketens’. Team ‘gezondheid en smaak’ (7,4FTE) houdt zich onder andere bezig met onze ambities rondom ‘beter eten is beter leven’. De doelstellingen van de missie horen bij de prestaties waar onze commerciële managers, kwaliteitsmanagers en directieleden ieder jaar op worden beoordeeld. | |
Stakeholder betrokkenheid | |||
102-40 | Lijst van groepen belanghebbenden | Klik hier voor meer informatie over contact met onze stakeholders | |
102-41 | Collectieve arbeidsovereenkomst | 100% | |
102-42 | Inventarisatie en selectie van belanghebbenden | Klik hier voor meer informatie over contact met onze stakeholders | |
102-43 | Aanpak voor de benadering van belanghebbenden | Klik hier voor meer informatie over contact met onze stakeholders | |
102-44 | Voornaamste onderwerpen en belangen van de belanghebbenden | Klik hier voor meer informatie over contact met onze stakeholders | |
Verslagprofiel | |||
102-45 | Bedrijfsonderdelen die zijn inbegrepen in het financiele verslag | Albert Heijn B.V., AH to go B.V. en AH Online B.V. | |
102-46 | Uitgangspunten voor het bepalen van de inhoud en de afbakening per onderwerp | ||
102-47 | Opsomming van materiele onderwerpen | ||
102-48 | Herformulering van eerder verstrekte informatie | Niet van toepassing | |
102-49 | Veranderingen in verslaglegging | ||
102-50 | Verslagperiode | ||
102-51 | Datum van het meest recente verslag | ||
102-52 | Verslagleggingscyclus | ||
102-53 | Contactpunt voor vragen over het verslag | ||
102-54 | Claim om in overeenstemming met GRI standards te rapporteren | ||
102-55 | GRI inhoudsopgave / content index | ||
102-56 | Externe controle |
Materiële onderwerpen
GRI Standaard | Informatie | Beschrijving | Verwijzing/informatie |
---|---|---|---|
Impact als werkgever | |||
GRI 103: Management aanpak 2016 | 103-1 | Verklaring en afbakening van het materiele onderwerp | |
103-2 | Management aanpak van dit onderwerp | ||
103-3 | Evaluatie van de management aanpak | ||
GRI 405: Diversiteit en inclusie | 405-1 | Diversiteit van bestuursorganen en medewerkers | Onder de leidinggevenden binnen Albert Heijn is 60,8% man en 39,2% vrouw |
405-2 | Verhouding basissalaris en beloning van vrouwen tot mannen | ||
GRI414: Ontwikkelen van talent | 404-2 | Programma’s voor competentiemanagement en levenslang leren die de blijvende inzetbaarheid van werknemers garanderen en hen helpen bij het afronden van hun loopbaan | |
404-3 | Percentage werknemers dat regelmatig wordt ingelicht omtrent prestatie- en loopbaanontwikkeling | ||
GRI403: Gezond en veilig werken 2018 | 403-1 | Managementsystemen voor arbeidsgerelateerde gezondheid en veiligheid | |
403-2 | Risico inventarisatie, - beoordeling en incidentenonderzoek | ||
403-3 | Arbodienstverlening en bedrijfsgeneeskunde | ||
403-4 | Medewerkersconsultatie, -participatie en communicatie over gezondheid op het werk | Veilig kunnen werken | |
403-5 | Training over gezond en veilig werken | Veilig kunnen werken | |
403-6 | Bevordering van medewerkersgezondheid | ||
403-7 | Preventie en beperking van impacts van arbeidsgerelateerde gezondheids- en veiligheidsrisico's | ||
403-8 | Scope van veiligheids- en gezondheidsmanagementsystemen | ||
403-9 | Werkgerelateerd letsel: aantal incidenten die professionele medische behandeling vereisen - per 200.000 werkuren | Albert Heijn 0,4 | |
403-10 | Werkgerelateerde ziekte: aantal arbeidsongevallen dat resulteert in minstens 1 verzuimdag per 200.000 werkuren | Albert Heijn 0,3 | |
Beter eten is beter leven | |||
GRI 103: Management aanpak 2016 | 103-1 | Verklaring en afbakening van het materiele onderwerp | |
103-2 | Management aanpak van dit onderwerp | ||
103-3 | Evaluatie van de management aanpak | ||
AHKPI1 | Vermindering van specifieke ingrediënten | ||
AHKPI3 | Healthy living sales | ||
GRI416: | 416-1 | Beoordeling van de gezondheids- en veiligheidseffecten van product- en servicecategorieën | |
416-2 | Incidenten van niet-naleving met betrekking tot de gezondheids- en veiligheidseffecten van producten en diensten | ||
GRI 417: Marketing en labelling 2016 | 417-1 | Vereisten aan informatie en labelling van producten en diensten | |
Beter eten verbindt | |||
GRI 103: Management aanpak 2016 | 103-1 | Verklaring en afbakening van het materiele onderwerp | |
103-2 | Management aanpak van dit onderwerp | ||
103-3 | Evaluatie van de management aanpak | ||
GRI 308: Beoordeling van toeleveranciers op milieu aspecten 2016 | 308-1 | Nieuwe toeleveranciers gescreend op milieu criteria | |
308-2 | Negatieve milieu impacts in de waardeketen en de getroffen maatregelen | ||
GRI 412: Beoordeling op mensenrechten 2016 | 412-1 | Operaties die zijn onderworpen aan beoordelingen op het gebied van mensenrechten of effectbeoordelingen | |
412-2 | Employee training on human rights policies or procedures | ||
GRI 414: Beoordeling van leveranciers op sociale aspecten 2016 | 414-1 | Nieuwe toeleveranciers gescreend op sociale criteria | |
414-2 | Negatieve sociale impacts in de waardeketen en de getroffen maatregelen | ||
AHKPI5 | Gecertificeerde producten | ||
AHKPI6 | Resultaten versketens | ||
Beter eten is de wereld beter achterlaten | |||
Duurzame landbouw | |||
GRI 103: Management aanpak 2016 | 103-1 | Verklaring en afbakening van het materiele onderwerp | |
103-2 | Management aanpak van dit onderwerp | ||
103-3 | Evaluatie van de management aanpak | ||
AHKPI6 | Resultaten versketens | ||
Voedselverspilling en afval | |||
GRI 103: Management aanpak 2016 | 103-1 | Verklaring en afbakening van het materiele onderwerp | |
103-2 | Management aanpak van dit onderwerp | ||
103-3 | Evaluatie van de management aanpak | ||
GRI 306: Afval 2020 | 306-1 | Afvalproductie en aanzienlijke afvalgerelateerde impact | |
306-2 | Aanpal van aanzienlijke afvalgerelateerde impact | ||
306-4 | Hergebruik van afval | ||
AHKPI4 | Intensiteit van voedselverspilling (t/€ 1 mln) | ||
Duurzaam verpakken | |||
GRI 103: Management aanpak 2016 | 103-1 | Verklaring en afbakening van het materiele onderwerp | |
103-2 | Management aanpak van dit onderwerp | ||
103-3 | Evaluatie van de management aanpak | ||
GRI 301: | 301-2 | Gebruik van gerecyclede materialen | |
AHKPI3 | Reductie van verpakkingsmateriaal | ||
Klimaat | |||
GRI 103: Management aanpak 2016 | 103-1 | Verklaring en afbakening van het materiele onderwerp | |
103-2 | Management aanpak van dit onderwerp | ||
103-3 | Evaluatie van de management aanpak | ||
GRI 305: | 305-1 | Directe (Scope 1) broeikasgasemissies | |
305-2 | Indirecte energie (Scope 2) broeikasgasemissies | ||
305-3 | Scope 3 BKG emissions | ||
305-4 | Intensiteit van broeikasgasemissies | ||
305-5 | Vermindering van broeikasgasemissies |
Contact met onze stakeholders
Stakeholder | Wijze van contact in 2021 | Belangrijkste onderwerpen |
Klanten | Klantenservice, consumentenonderzoek, social media (interactief), contact in de winkel | |
Dierenwelzijn, Veiligheid, Biologisch eten, Vegetarisch en plantaardig eten, Gezondere leefstijl. | ||
Medewerkers | Intranet, medewerkersbetrokkenheidsonderzoek, dialoogsessies, lunchlezing, (digitale) evenementen | Albert Heijn-strategie, Doelen en resultaten, Welzijn medewerkers. |
Nationale & lokale overheid | Nieuwsbrief ‘Beter Eten voor iedereen’, werkbezoeken, dialoogsessies, deelname werkgroepen/pilots, Lid Topconsortium Kennis en Innovatie (TKI) Agri&Food, IMVO-convenant Voedingsmiddelen, IMVO-convenant Sierteeltsector, Sustainability Initiative Fruit and Vegetables (SIFAV), Floriculture Sustainability Initiative (FSI). | Beter Eten, Klimaat, Duurzaam verpakken, Voedselveiligheid, Voedselverspilling, Werkgelegenheid, Werkgeverschap, Lokale impact, Mensenrechten, Corona, Veilig winkelen, Ketentransparantie, Biologisch eten, Biodiversiteit, Vegetarisch en plantaardig eten, Gezondere leefstijl, Dierenwelzijn |
Maatschappelijke organisaties | Werkbezoeken, dialoogsessies, nieuwsbrief ‘Beter Eten voor iedereen’, Samenwerking Naturalis Biodiversity Center, IMVO-convenant Voedingsmiddelen, IMVO-convenant Sierteeltsector | Beter Eten, Klimaat, Duurzame verpakkingen, Voedselveiligheid, Werkgeverschap, Dierenwelzijn, Ketentransparantie, Mensenrechten, Biologisch eten, Biodiversiteit, Vegetarisch en plantaardig eten, Gezondere leefstijl |
Branche- en werkgeverorganisaties | Deelname commissies, nieuwsbrief ‘Beter Eten voor iedereen’, besturen, dialoogsessies | Beter Eten, Klimaat, Duurzaam verpakken, Voedselverspilling, Werkgelegenheid, Werkgeverschap, Transport & Logistiek, Veiligheid, Lokale impact, Mensenrechten, Ketentransparantie, Duurzaam verpakken, Biodiversiteit, Gezondere leefstijl, Dierenwelzijn, Due diligence |
Wetenschap / Kennisinstituten | Dialoogsessies, samenwerking met Wageningen University en Rijksuniversiteit Groningen | Beter Eten, Klimaat, Duurzame verpakkingen, Dierenwelzijn, Ketentransparantie, Veiligheid, Gezondere leefstijl |
- * Wegens Covid-19-maatregelen vond ook in 2021 het merendeel van onze contacten met stakeholders digitaal plaats.
Salarisverhouding man/vrouw
Gemiddeld | 108% |
Salarisverhouding man/vrouw opgesplitst naar leeftijd
Leeftijd (Interne populatie) | Salarisverhouding* | % werknemers per leeftijdscategorie | # Vrouw / # Man |
t/m 20 jaar | 98,12% | 65,00% | 32942 / 26953 |
21-50 jaar | 109,59% | 27,29% | 13162 / 12039 |
ouder dan 50 jaar | 137,72% | 7,85% | 4589 / 2664 |
Salarisverhouding man/vrouw opgesplitst naar functie
Functie (Interne populatie) | Salarisverhouding* | % werknemers per functie | #Vrouw / # Man |
Hoofdkantoor | 103,90% | 1,28% | 821 / 684 |
Hoger personeel hoofdkantoor | 103,59% | 0,91% | 485 / 842 |
Logistiek | 102,28% | 4,57% | 172 / 2861 |
eCommerce en winkelmedewerkers | 92,82% | 92,40% | 49187 / 36748 |
Supermarktmanagers | 109,58% | 0,71% | 392 / 831 |
Leadership (Director & hoger) | 99,69% | 0,19% | 59 / 131 |
Diversiteit leidinggevenden
Brand (Intern & extern) | Geen leidinggevende (Vrouw / Man) | Wel leidinggevende (Vrouw / Man) | Percentage niet vs wel leidinggevend ** |
AH online | 1543 / 5558 | 74 / 171 | 360,2% / 231,08% |
AH to Go | 228 / 129 | 15 / 16 | 56,57% / 107% |
Albert Heijn | 48841 / 38411 | 1215 / 1733 | 78,64% / 143% |
Albert Heijn Support | 199 / 484 | 27 / 64 | 243,21% / 237% |
Totaal | 50811 / 44582 | 1331 / 1984 | 88% / 149% |
- * Als % hoger ligt dan 100%, ligt gemiddelde uurloon van mannen hoger dan dat van vrouwen.
- ** Als % hoger ligt dan 100%, dan zijn er meer mannen dan vrouwen voor die categorie.