Ketentransparantie
Beter eten verbindt. Dat gaat ook over weten waar je eten vandaan komt. En dat gaat verder dan alleen de supermarkt. Al onze producten komen ergens vandaan. Soms van dichtbij en soms van verder weg, maar altijd zijn ze onderdeel van een keten, van leveranciers tot boeren of telers. Wij zijn afhankelijk van de oogst van boeren over heel de wereld en we willen onze verantwoordelijkheid nemen om iedereen in de keten eerlijk te behandelen. En we bieden onze klanten zoveel mogelijk transparantie over onze ketens, zodat ook zij zich verbonden kunnen voelen met waar onze producten vandaan komen.
In dit hoofdstuk…
Weten waar onze eigen merkproducten en grondstoffen vandaan komen en onder welke omstandigheden (voor mens, dier en natuur) ze geproduceerd worden. Dat noemen we ketentransparantie. Inzicht in onze ketens is cruciaal om beter eten bereikbaar te maken voor iedereen. Want alleen als we weten waar onze producen vandaan komen, kunnen we ontdekken waar en hoe we kunnen verbeteren op bijvoorbeeld duurzaamheid en productveiligheid.
Onze toeleveringsketen ziet er op hoofdlijnen als volgt uit:
-
Boer en grondstoffen: Het telen en verbouwen van grondstoffen of het houden van vee voor de productie van grondstoffen, zowel dichtbij als ver weg.
-
Productie en transport: Grondstoffen worden gesneden, ingrediënten samengesteld, bereid en verpakt om vervolgens de producten richting distributiecentra te vervoeren.
-
Medewerkers en bedrijfsvoering: Producten worden met alle zorg behandeld door onze medewerkers in distributiecentra, HUB’s, Home Shop Centers, Pick Up Points en natuurlijk onze winkels.
-
Klanten: Producten belanden bij de klant via winkels in de buurt, onderweg of bezorging. De klant kan gerust genieten van veilig voedsel dat wordt geproduceerd met respect voor mens, dier en natuur.

Ontwikkelingen op het gebied van onze medewerkers en eigen bedrijfsvoering zijn terug te lezen in ‘De missie van Albert Heijn’. Daarnaast komen onze distributiecentra, logistiek en winkels ook terug in ‘Beter eten is de wereld beter achterlaten’. Onze klanten hebben de focus in ‘Beter eten is beter leven’. De eerste 2 onderdelen van de keten zullen met name aan bod komen in ‘Beter eten is de wereld beter achterlaten’ en in dit hoofdstuk over ketentransparantie.
Ons beleid voor ketentransparantie
We verkopen bij Albert Heijn bijna 10.000 eigen merkproducten en meer dan 40.000 producten in totaal. Deze verse, houdbare en non-food producten halen we van zo dichtbij mogelijk en zo ver weg als nodig. 50% van onze verse groente- en fruitproducten komt uit Nederland en 23% uit de rest van Europa. Naast Nederland, zijn producten ook afkomstig uit tientallen andere landen waar ze op duizenden plekken geteeld of geproduceerd worden. Productielocaties van onze eigen merkproducten zijn terug te vinden op deze wereldkaart (new window).
We willen dat beter eten bereikbaar is voor iedereen. Dat betekent dat al onze klanten met een gerust hart boodschappen kunnen doen. Daarnaast willen we dat beter eten ook zorgt voor een beter leven voor onze medewerkers, boeren en voor telers binnen onze ketens. Want de hoeveelheid verschillende producten die we verkopen, brengt verantwoordelijkheid met zich mee voor mens, dier en natuur. Daarom maken we duidelijke afspraken met onze leveranciers en kiezen we voor een zo transparant mogelijke samenwerking in de gehele keten. We zetten vooral in op onze eigen merkproducten omdat we daar afspraken kunnen maken binnen de hele keten. Van leveranciers van eigen merkproducten verlangen we niet alleen certificering op het gebied van voedselveiligheid, maar ook volgens milieu- en sociale standaarden. Dit laatste zien wij als een basis voor met name hoog-risicogebieden en risicogrondstoffen.

Om klanten te helpen met het kiezen voor producten die bijvoorbeeld duurzamer of met meer aandacht voor mensenrechten geproduceerd zijn, maken wij gebruik van keurmerken. Zo kan iedereen gemakkelijk kiezen voor beter eten. Er zijn inmiddels ontzettend veel keurmerken. Om te voorkomen dat de klant hierin verdwaald raakt en om onze impact te vergroten, zetten wij in op een selectie van keurmerken. Als basis nemen wij de topkeurmerken geselecteerd door Milieu Centraal. Deze zijn onafhankelijk beoordeeld, en zijn daarom een betrouwbare keuze voor klanten.
Keurmerken die op onze eigen merkproducten terug te vinden zijn, komen uit de top 10 van Milieu Centraal: Biologisch, MSC, ASC, Rainforest Alliance, Fairtrade, BLK 2 sterren en BLK 3 sterren. Ook werken we met PEFC/FSC om onze eigen merkproducten en verpakkingen te verduurzamen.
Eisen voor duurzaamheid
Onze eisen voor duurzaamheid gaan verder dan de keurmerken die een klant terugvindt op onze eigen merkproducten. Albert Heijn is onderdeel van Ahold Delhaize. Naast deelname aan internationale afspraken heeft Ahold Delhaize een eigen beleid voor medewerkers, leveranciers en hun toeleveranciers. Het Ahold Delhaize-beleid is een belangrijke basis voor ons eigen duurzaamheidsbeleid.
In 2020 stelde Ahold Delhaize na overleg met interne- en externe belanghebbenden bijvoorbeeld een lijst samen met prioritaire mensenrechtenthema’s. Dit zijn onderwerpen waar het risico op misstanden in onze ketens het grootst is en de meeste impact heeft. Daarom geven wij als Albert Heijn, en onderdeel van Ahold Delhaize, aan deze mensenrechtenthema’s prioriteit: veiligheid en gezondheid, inkomen, vrijheid van vereniging, vrouwenrechten, gedwongen arbeid en kinderarbeid, en discriminatie en intimidatie. In 2021 trainden we alle Albert Heijn-inkopers op het gebied van duurzaamheid, inclusief een focus op mensenrechten aan het begin van onze ketens.
Wij vragen alle leveranciers van eigen merkproducten de Ahold Delhaize Standards of Engagement (new window) te ondertekenen. Dit zijn gedragsregels voor leveranciers die Ahold Delhaize en dochterbedrijven, waaronder Albert Heijn, stellen aan alle productieketens. Nieuwe producten of leveranciers worden alleen toegevoegd als ze hieraan voldoen. Voor leveranciers in hoog risicolanden (landen waar de bescherming van mensenrechten niet vanzelfsprekend is) gebruiken wij certificering van sociale standaarden om na te gaan of de leveranciers voldoen aan onze Standards of Engagement.
Daarnaast heeft Albert Heijn aanvullende eisen voor bepaalde grondstoffen of producten met een hoog risico – naar aanleiding van onze risicoanalyse – waaraan leveranciers ook moeten voldoen. Deze zijn vastgelegd in onze eisen voor duurzaamheid (new window).
Alle productspecificaties (ingrediënten, voedingswaarden, informatie over duurzaamheid, productveiligheid en herkomst) leggen we vast in ons systeem en daarnaast werken we met ImpactBuying (new window) (voorheen SIM Supply Chain Information Management) om de controle op certificeringen te borgen.
In 2019 hebben wij een due diligence-aanpak opgezet om de ketens van producten uit risicolanden te onderzoeken. Due diligence is een continu proces. Het start met een risicoanalyse en eventueel een ketenonderzoek. Hierbij worden potentiële en daadwerkelijke risico’s en negatieve effecten voor mens en natuur geïdentificeerd en beoordeeld. Ook worden prioriteiten gesteld, want sommige problemen zijn ernstiger en groter dan andere. Vervolgens stellen we een actieplan op en werken we met onze leveranciers en andere partijen samen om te zorgen dat negatieve effecten worden aangepakt en zoveel mogelijk worden voorkomen of verminderd. Meer informatie over onze aanpak op due diligence en mensenrechten lees je in het Albert Heijn mensenrechten due diligence rapport 2021 (new window).
Risicoanalyse
De beoordeling van mogelijke risico’s voor onze eigen merkproducten doen we jaarlijks op basis van een risicoanalyse. In 2021 deden we dit voor het eerst met behulp van de Ahold Delhaize risicotool. Naast een aantal milieuonderwerpen zoals ontbossing, pesticides en water zijn ook de prioritaire mensenrechtenthema’s hierin opgenomen.
Belangrijkste producten en hoog risico grondstoffen
Voor onze top 15 belangrijkste producten en grondstoffen onderzoeken we of de mogelijke risico’s worden afgedekt door Albert Heijns bestaande certificeringseisen of niet. Op basis van de resultaten bepalen we waar extra stappen nodig zijn.
Onze top 15-producten en grondstoffen zijn geselecteerd omdat het produceren van deze producten een grote impact heeft op mens, dier en/of natuur, en we ze in grote volumes verkopen. Voor de eerste 8 is het beleid gericht op verduurzaming vastgelegd in de programma's onder het Beter voor Natuur & Boer-programma. De laatste 7 beschouwen we als onze meest kritische grondstoffen; ze komen vaak uit risicolanden en kennen daarmee significante milieu en/of mensenrechtenrisico’s in de keten. Voor deze grondstoffen zijn aanvullende specifieke eisen voor duurzaamheid opgesteld.
1. Groente
2. Fruit
3. Rundvlees
4. Varkensvlees
5. Kippenvlees
6. Eieren
7. Zuivel
8. Kaas
9. Vis
10. Cacao
11. Koffie
12. Thee
13. Palmolie
14. Soja
15. Papierwaren

Beter voor Natuur & Boer voor producten uit Nederland
We vinden het belangrijk dat er toekomstperspectief is voor onze boeren nu, maar ook voor de volgende generaties. In onze Beter voor Natuur & Boer programma's werken we daarom samen met onze boeren en telers in langlopende samenwerkingsverbanden. Een unieke, directe samenwerking waarin we gezamenlijk investeren in het verduurzamen van de ketens van onze versproducten, groente, fruit, zuivel en vlees. De basis is een gezonde prijs voor elke boer en teler, in elke seizoen. Nu en in de toekomst.
Binnen deze programma’s leggen we de lat hoog als het gaat om versheid, kwaliteit en duurzaamheid. Ons Beter voor Koe, Natuur & Boer programma is zelfs benoemd als topkeurmerk door Milieu Centraal. Dit hopen we ook voor onze andere programma’s te behalen. Alles over Beter voor Natuur & Boer vind je hier.
Vrouwenrechten
Eén van de uitkomsten van de risicoanalyse is dat er vaak niet genoeg aandacht is voor genderongelijkheid bij certificering. We vinden het van groot belang dat vrouwen en mannen gelijke kansen krijgen en gelijkwaardig worden behandeld, zowel in onze eigen organisatie als in onze productieketens. Daarbij zien we dat vrouwen in ketens met een hoog mensenrechtenrisico, helaas nog vaak te maken hebben met ongelijkheid en mensenrechtenschendingen. In 2021 publiceerden we een statement over vrouwenrechten (new window) om aandacht te geven aan de rechten van vrouwen binnen Albert Heijn en in onze ketens.
Arbeidsmigranten
Uit de risicoanalyse bleek ook dat mogelijke risico’s voor arbeidsmigranten niet altijd voldoende zijn belicht. In sommige landen zijn veel arbeidsmigranten werkzaam en soms maken werkgevers misbruik van de situatie door hen minder te betalen dan het wettelijk minimumloon. Hierbij kan het om hoog risicolanden gaan, maar ook om landen met een minder hoog risico. We gaan op zoek naar een manier om mogelijke risico’s met arbeidsmigranten beter te identificeren.
Ontbossing en landconversie
Bossen houden onze aarde gezond; ze beschermen de natuur en beschermen ons tegen klimaatverandering. Daarom zetten we ons in om ontbossing en landconversie waar mogelijk te voorkomen. Zo zijn we via Ahold Delhaize aangesloten bij de doelstellingen van de New York Declaration on Forests. Verschillende belangrijke aanjagers van ontbossing zijn gelinkt aan landbouw: rundvlees, soja, palmolie en hout/papier productie. Daarom hebben wij ons beleid hierop het afgelopen jaar op een aantal punten aangescherpt.
Beleidswijzigingen 2021
Naar aanleiding van de risicoanalyse hebben we een aantal wijzigingen in onze eisen voor duurzaamheid doorgevoerd.
Rundvlees uit Brazilië
Rundvlees is één van de grootste oorzaken van ontbossing en landconversie van gevoelige ecosystemen. We zijn dan ook al langer in gesprek met onze leveranciers om transparantie te bieden over de herkomst van hun rundvlees en de condities waaronder dit geproduceerd wordt. Omdat we geen enkel risico willen lopen op ontbossing in onze rundvleesketens, besloten we in 2021 om Braziliaans rundvlees volledig uit te faseren binnen zowel eigen merkprodcuten als A-merkproducten. Dit houdt in dat wij geen rundvlees uit Brazilië meer gaan verkopen. We zijn op zoek naar alternatieven uit andere regio’s. We hebben de voorkeur voor rundvlees uit Nederland, maar mogelijk wijken we uit naar andere EU-landen. Het heeft altijd onze voorkeur om risico’s samen met onze leveranciers te verbeteren. Alleen als dat niet mogelijk is, nemen wij de zware beslissing om een product uit te faseren.
Soja
Meer dan 95% van de soja die verwerkt wordt in onze ketens, zit in het veevoer van kippen, varkens en andere dieren die worden verwerkt in dierlijke producten. Soja is een belangrijk onderdeel van veevoer omdat het een hoog eiwitgehalte heeft. Maar om soja te kunnen verbouwen worden wereldwijd grote stukken bos, savanne en weidegebieden omgezet in soja-akkers. Dit is onder andere bedreigend voor de biodiversiteit en voor bestaansmiddelen van plaatselijke gemeenschappen.
Al sinds 2017 dekken we jaarlijks 100% van het volume van hoger risico soja door inkoop van zogenaamde RTRS-credits. RTRS is een standaard voor verantwoorde soja die wordt ondersteund door zo’n 200 sojaproducenten, -handelaren, -verwerkers, voedingsmiddelenbedrijven, banken en maatschappelijke organisaties. Eén RTRS-credit staat gelijk aan 1 ton duurzaam gecertificeerde ton soja, en zo steunen we verantwoorde productie.
In 2021 zetten we een volgende stap en hebben we toegezegd om helemaal geen soja meer te accepteren die in verband gebracht kan worden met ontbossing of landconversie die na 1 januari 2020 heeft plaatsgevonden. We werken samen met onze leveranciers en alle schakels in onze keten om dit waar te kunnen maken. Met deze toezegging bouwen we voort op het werk dat we zijn begonnen met True Code. True Code gebruikt een open source unieke identificatiecode om locaties die gelinkt zijn aan specifieke producten, door de keten heen te kunnen identificeren. Dit is een eerste stap in het transparant maken van de keten van soja die verwerkt wordt in onze producten.
We kunnen dit niet alleen en werken dan ook graag samen met onze leveranciers en de boeren en handelaars van soja om dit doel te realiseren. Om deze toezegging op grote schaal te kunnen realiseren, is het ook belangrijk dat andere Nederlandse afnemers van producten die soja (in)direct bevatten, dezelfde toezegging gaan doen. Daarom werken we nauw samen met het CBL en andere retailers om een gezamenlijke stap te zetten. In 2022 zetten we binnen Albert Heijn een volgende stap op monitoring, waardoor wij meer dan ooit weten over volume, herkomst en ketens van de soja in onze producten.
Andere beleidswijzigingen
-
Groente en fruit: Voor alle producenten/telers en boeren is de herziene en uitgebreide versie van het ‘AH-protocol voor residubestrijding’ verplicht. De nieuwe naam hiervoor is GROW.
-
Bloemen en planten: Alle bloemen en planten zijn 100% gecertificeerd volgens een door het Floriculture Sustainability Initiative (FSI) gebenchmarkte certificering-standaard.
-
Vlees, vleeswaren en kip: Alle Nederlandse vleeswaren met kip of varken hebben minimaal 1 ster van het Beter Leven keurmerk. Hetzelfde geldt voor alle konijnenvlees. Albert Heijn heeft toegezegd dat al het kippenvlees in 2023 minimaal 1 ster van het Beter Leven keurmerk heeft. Zie Dierenwelzijn voor meer informatie.
-
Vis en schaaldieren: Van alle vis en schaaldieren is de visser of kweker bekend. Bij tonijn en Aziatische garnalen moet ook de vloot bekend zijn. In het geval van kweekgarnalen is het bijvoorbeeld de vloot die de vis vangt om te verwerken als vismeel/olie in garnalenvoer. Zie Dierenwelzijn voor meer informatie.
-
Veranderingen door fusie Rainforest Alliance en UTZ:
-
-
Cacao: Al onze eigen merkproducten die cacao bevatten zijn Rainforest Alliance (voormalig UTZ) of Fairtrade gecertificeerd.
-
Koffie en thee: Al onze eigen merkproducten met 1% of meer koffiebonen of thee zijn Rainforest Alliance (voormalig UTZ) gecertificeerd.
-
Hazelnoten: Al onze eigen merkproducten met een equivalent van 5% of meer hazelnoten zijn Rainforest Alliance (voormalig UTZ) gecertificeerd.
-
Certificering van eigen merkproducten
We willen dat beter eten bereikbaar is voor iedereen. Daarom worden leveranciers van eigen merkproducten op het gebied van voedselveiligheid en volgens sociale- en milieustandaarden gecertificeerd; dat zien wij als een belangrijke basis.
Voedselveiligheid
Voedselveiligheid is cruciaal. Daarom is een Global Food Safety Initiative (GFSI)-certificaat een belangrijk vereiste van onze eigen merkleveranciers. In 2021 had 99% van onze eigen merkleveranciers een geldig GFSI-certificaat. Ondanks deze certificering waren er bij controle door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit in 2021 in totaal 32 incidenten waarbij regelgeving niet werd nageleefd. In 8 gevallen leidde dit tot een waarschuwing, in 24 gevallen tot een boete. Deze incidenten hadden geen gevolgen voor onze klanten. In 2021 waren er 33 publieke terughaalacties, waarvan 15 eigen merkproducten en 18 A-merkproducten, waarbij klanten zijn gewaarschuwd om producten niet te consumeren of te gebruiken.
Sociale certificering
Arbeidsomstandigheden kunnen sterk verschillen over de hele wereld. Soms vormen arbeidsomstandigheden helaas een risico voor de gezondheid en veiligheid van werknemers. Amfori heeft een onafhankelijke lijst met risicolanden samengesteld waar de bescherming van arbeidsomstandigheden niet vanzelfsprekend is. Van leveranciers die in een risicoland produceren, vragen we van de betreffende productielocatie altijd een Business Social Compliance Initiative (BSCI) audit (of vergelijkbaar alternatief).
In 2021 had 95% van onze leveranciers in risicolanden een geldige BSCI-audit (of vergelijkbaar alternatief) van de productielocatie. In 2020 en 2021 konden veel inspecties door Covid-19 niet doorgaan, maar inmiddels is dit proces op veel plekken weer gestart. We streven ernaar dat in 2025 alle leveranciers een geldige BSCI-audit (of vergelijkbaar alternatief) op hun productielocaties hebben.
In 2021 vonden we tijdens audits bij 5 leveranciers een zogenaamd breekpunt (bijvoorbeeld geblokkeerde vluchtwegen). Dit is bij minder dan 1% van alle inspecties. Gelukkig konden we al deze breekpunten samen oplossen, zodat we onze samenwerkingen met de leveranciers voort konden zetten. We zorgen liever voor verbetering bij een leverancier, dan dat we een samenwerking beëindigen.
Specifieke certificering
Naast voedselveiligheid en de standaard sociale certificering voor producten uit risicolanden, vragen we ook specifieke certificering voor een aantal grondstoffen of producten. Hieronder vind je een overzicht van al deze gecertificeerde producten en onze doelstellingen hierop.
Certificeringseisen kritische grondstoffen en producten
Indicator | 2020 | 2021 | Doelstelling 2025 | Op schema? | |
---|---|---|---|---|---|
Thee | % eigen merkthee dat thee bevat die is gecertificeerd door het relevante keurmerk | 100% | 100% | 100% (2025) | |
Koffie | % eigen merkkoffie (Perla) dat is gecertificeerd door het relevante keurmerk | 100% | 100% | 100% (2025) | |
Cacao | % eigen merkproducten dat cacao bevat die is gecertificeerd door het relevante keurmerk | 100% | 100% | 100% (2025) | |
Cacao | % Delicata-eigen merkchocolade dat open chain cacao uit Ivoorkust en Ghana bevat die is geproduceerd a.d.h.v. de 5 principes van Tony's Chocolonely | 79,2% | 100% | 100% (2021) | |
Palmolie | % volume palm- en palmpitolieproducten gecertificeerd tegen relevante keurmerk | 100% | 100% | 100% (2025)* | |
Palmolie | % volume palm- en palmpitolieproducten RSPO segregated + mass balance gecertificeerd | 78,6% | 87,9% | 100% (2025) | |
Palmolie | % volume palm- en palmpitolieproducten RSPO segregated gecertificeerd | 66,8% | 73,5% | 100% (2025) | |
Palmolie | % volume palm- en palmpitolieproducten RSPO mass balance gecertificeerd | 11,7% | 14,4% | ||
Palmolie | % volume palm- en palmpitolieproducten waarvoor RSPO-credits werden gekocht | 21,4% | 12,1% | - | |
Hazelnoten | % eigen merkproducten dat hazelnoten bevat die is gecertificeerd door het relevante keurmerk | 95,8% | 93,3% | 100% (2025) | |
Soja | % volume hoger risico soja verwerkt in eigen merkproducten dat gedekt is door inkoop van RTRS credits | 100% | 100% | 100% (2025) | |
Soja | % volume soja verwerkt in eigen merkproducten afkomstig uit hoger risicogebied (Zuid-Amerika) | - | 71,1% | - | - |
Soja | volume soja (in metric ton) verwerkt in eigen merkproducten afkomstig uit hoger risicogebied (Zuid-Amerika) | - | 140.765 | - | - |
Bloemen- en plantenstelen | % bloemenstelen en planten dat voldoet aan FSI (Floriculture Sustainability Initiative) Basket of Standards | 92% | 94.5% (exclusief DEEN) | 90% (2025) | |
Houtvezelproducten | % houtvezel eigen merkproducten dat duurzaam gecertificeerd is door het relevante keurmerk | 99,4% | 100% | 100% (2025) | |
Papier | % eigen merk papierwaren met EU Ecolabel | 65,5% | 75,8% | - | |
Papier- en houtverpakkingen | % papier- en houtverpakkingen dat duurzaam gecertificeerd is door het relevante keurmerk | 26,3% | 18,5%** | 100% (2025) |
- * Wij hebben in 2021 veel werk gedaan om zorgvuldiger te analyseren welke producten palmolie/palmpitolie bevatten. Door het aansporen van leveranciers is het percentage gecertificeerde olie daardoor gestegen.
- ** Relevante certificering voor verpakkingen gemaakt van papier of houtvezels zijn FSC / PEFC. Wij accepteren ook lager risico papier of houtvezels (grondstof wel gecertificeerd, maar Chain of Custody certificaat ontbreekt) of gerecycled materiaal. Het target van de stuurgroep ligt op 90%, daarom houden wij dit aan. In de praktijk ligt het percentage dus mogelijk hoger, door gebrek aan data van papier/houtvezel verpakkingen die voldoen aan de criteria: lager risico en/of gerecycled materiaal.
Certificering eigen merkwijn
Ons inkoopbeleid voor wijn is vooruitstrevend. We vragen alle wijnleveranciers en hun toeleveranciers om certificering op het gebied van zowel sociale factoren als milieu. Daarnaast vullen leveranciers jaarlijks een vragenlijst in over hun gebruik van energie, water en andere grondstoffen om ons meer inzicht te geven in de milieu impact van de keten. Begin 2021 hebben we leveranciers 2 jaar de tijd gegeven om te voldoen aan onze richtlijnen. We zijn trots op de stappen die wij in het eerste jaar al samen met de leveranciers in onze keten hebben kunnen zetten. Daarnaast werden we in 2021 oprichtend lid van de Sustainable Wine Roundtable (SWR), om de agenda van wereldwijde duurzaamheid in de wijnhandel verder vorm te geven.
2021 | Doelstelling 2023 | |
% wijn wereldwijd dat voldoet aan Albert Heijn duurzaam inkoopbeleid voor wijn | 45% | 100% |
% wijn wereldwijd dat voldoet aan Albert Heijn sociaal inkoopbeleid voor wijn | 35% | 100% |
Aardappel-, groente- en fruitketen
Groente en fruit is voor Albert Heijn een belangrijke categorie – ook om beter eten bereikbaar te kunnen maken voor iedereen. Daarom nemen wij stappen om zo transparant mogelijk te zijn over de herkomst van deze producten en stellen we eisen waaraan alle aardappel-, groente- en fruitproducten moeten voldoen. Al onze wereldwijde groente-, fruit- en aardappelproductielocaties zijn GLOBAL GAP (new window)-gecertificeerd. Dit certificaat heeft betrekking op voedselveiligheid en traceerbaarheid, milieu en gezondheid van werknemers. Ook voldoen alle productielocaties aan GROW, het Albert Heijn-protocol voor beheersing van residuen van bestrijdingsmiddelen. Daarnaast is Albert Heijn sinds 2012 aangesloten bij het Sustainability Initiative Fruit and Vegetables (new window) (SIFAV) van IDH (new window) (Initiatief Duurzame Handel). Dit convenant streeft – voor 2025 - naar onder andere implementatie van due diligence in de keten, verbetering van arbeidsomstandigheden en leefbare lonen en het meten en verminderen van de ecologische voetafdruk van producten. We hebben ons gecommitteerd aan de doelstelling van het initiatief om 100% van het wereldwijd ingekochte volume groente en fruit duurzaam gecertificeerd te hebben.
Duurzaamheidsdoelstellingen en voortgang aardappel-, groete- en fruitproducten (AGF)
Resultaat 2019 | Resultaat 2020 | Resultaat 2021 | Doelstelling | |
Productielocaties van onbewerkte AGF-producten Global G.A.P of SAI-FSA gecertificeerd (of equivalent) | 98,2% | 99,6% | 99,6% | 100% |
Productielocaties van onbewerkte AGF-producten zijn Global G.A.P GROW gecertificeerd | 98,8% | 99,1% | 99,6% | 100% |
Volume AGF eigen merkproducten uit hoger risico landen BSCI-gecertificeerd (of equivalent) | 97,4% | 90,7% | 95,2% | 100% |
Nederlandse telers dat gebruik maakt van online tool voor registratie bestrijdingsmiddelen (Agrovision/Teeltcentraal) | 92,6% | 93,3% | 94,1% | 100% |
Voor het verduurzamen van het vervoer van onze aardappel-, groente- en fruitketens werken we samen met onze leveranciers van groente en fruit uit Nederland en het buitenland. Onze leveranciers werken samen met telers aan het berekenen en verminderen van de CO2-uitstoot van productie, verpakking en het transport van hun producten.
De CO2-uitstoot van (vlieg)transport is hier bijvoorbeeld onderdeel van. Maar ook energie die nodig is om kassen te verwarmen draagt procentueel flink bij aan de CO2-uitstoot. Tegen onze intuïtie in, kan een bakje aardbeien uit een kas in Nederland daardoor een grotere CO2-voetafdruk hebben dan een bakje aardbeien uit Spanje, dat met de vrachtwagen naar Nederland is vervoerd. Veel producten van ver, zoals kiwi’s uit Nieuw-Zeeland en bananen uit Zuid-Amerika komen met de boot naar Nederland. Alleen als het niet anders kan, laten we onze producten met het vliegtuig vervoeren, zoals voor bijvoorbeeld haricots verts, groene asperges en sommige kruiden. Dit heeft te maken met de korte houdbaarheid van deze producten, terwijl boottransport meestal meerdere weken duurt. Ook een deel van onze snijbloemen, zoals rozen, worden met het vliegtuig vervoerd.
Samenwerking en initiatieven
Om op grote schaal duurzame verbeteringen te kunnen maken, is het belangrijk samen te werken. We werken samen met brancheorganisaties en spelen een actieve rol in verschillende werkgroepen en samenwerkingsverbanden om duurzaamheid te bevorderen, onder andere op het gebied van mensenrechten. Albert Heijn is onder andere betrokken bij Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO)-convenanten voor Voedingsmiddelen en voor de Sierteeltsector. Ook werken we onder andere samen met Tony’s Open Chain en The Seafood Taskforce.
In de loop van 2021 is Albert Heijn lid geworden van enkele nieuwe initiatieven:
-
Sustainability Initiative Fruit and Vegetables (SIFAV)
-
Floriculture Sustainability Initiative (FSI)
-
Sustainable Wine Roundtable
-
Better Cotton Initiative (BCI)
IMVO Convenant Voedingsmiddelen
In 2019 ondertekende het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) namens Nederlandse supermarkten het IMVO Convenant Voedingsmiddelen. Eén van de eerste afspraken waar wij ons aan hebben gecommitteerd is dat we ons gaan inzetten voor een leefbaar loon voor arbeiders in de bananenteelt. Dit doen we samen met andere grote retailers, zoals Jumbo en Superunie.
Leefbaar loon bananen
Een leefbaar loon is een loon waarmee de kosten voor basisbehoeften zoals voeding, onderdak, kleding, onderwijs en medische zorg voor een gezin gedekt kunnen worden, plus iets extra’s voor onvoorziene omstandigheden. In risicolanden is het minimumloon niet altijd voldoende om deze kosten te betalen.
In 2021 hebben we bij 68% van de producenten van onze bananen (afkomstig uit Colombia, Costa Rica, Panama, Ecuador en Peru) berekend wat het verschil is tussen een leefbaar loon en de lonen die worden betaald. Dit verschil noemen we een leefbaarloongat. Van alle producenten die werden onderzocht, was er bij 63% gelukkig geen sprake van een leefbaarloongat. Bij producenten met een leefbaarloongat gaat het om 36% van de medewerkers met een gemiddeld loongat van 9%.
In 2021 zijn we gestart met gesprekken met onze leveranciers om dit loongat gezamenlijk te dichten. Daarnaast zijn we verdergegaan met het in kaart brengen van het leefbaar loongat bij de rest van onze bananen. Het doel is om in 2022 100% van de producenten van onze bananen in kaart te hebben. Meer informatie over dit project en de gezamenlijke resultaten van de Nederlandse retailers die meedoen vind je hier.
Onderzoek naar Italiaanse tomatenketen
Binnen het IMVO Convenant Voedingsmiddelen werd besloten om het CBL en de vakbond FNV samen een risico- en impactanalyse te laten uitvoeren in de productieketen van Italiaanse ingeblikte tomaten. Hoewel Italië voor ons geen risicoland is, zijn er steeds meer signalen dat er mensenrechtenrisico’s kunnen zijn voor migranten werkzaam in deze sector. Het doel van de analyse was om de specifieke risico’s op de schending van mensenrechten in kaart te brengen. De onderzoeksresultaten en een gezamenlijk actieplan (new window) voor Nederlandse retailers om positieve verandering in gang te zetten, zijn hier terug te vinden.
IMVO Convenant Sierteelt
Ook is Albert Heijn de eerste retailer die het IMVO Convenant voor de Sierteeltsector (new window) heeft ondertekend. In 2021 zetten we binnen het convenant onder andere de volgende stappen:
-
Due diligence: Als hulpmiddel heeft het IMVO Convenant Sierteelt een code of conduct opgesteld en een vragenlijst voor leveranciers ontwikkeld om na te gaan op welke thema’s er mogelijk duurzaamheidsrisico’s spelen. Beide kunnen worden gebruikt ter ondersteuning van het due diligenceproces.
-
Leefbaar loon: In een pilot werden 27 sierteeltproducenten in Ethiopië, Oeganda of Kenia getraind op het onderwerp leefbaar loon en een rekenmethode om te berekenen hoe groot het leefbaarloongat in hun regio is. De inzichten dienen als basis voor een nieuw project in 2022.
-
Gewasbescherming: Het convenant wil een methodiek ontwikkelen voor het meten van milieu-impact. Voor een sectorbrede en efficiënte manier van werken, heeft het convenant zich ingezet op het ondersteunen van het topsectorproject Milieu Indicator Gewasbescherming (MIG).
Samenwerking Tony’s Open Chain
Eind 2018 sloot Albert Heijn zich met het eigen chocolademerk Delicata als eerste aan bij het Open Chain platform, opgezet door Tony’s Chocolonely. Voor onze Delicata chocolade uit Ghana en Ivoorkust kopen wij sindsdien door Rainforest Alliance (UTZ) gecertificeerde cacao in volgens de 5 samenwerkingsprincipes van Tony’s Open Chain. Dit betekent onder andere dat alle cacaobonen in onze Delicata-repen volledig traceerbaar zijn, dat we actief op zoek gaan naar gevallen van kinderarbeid en deze tegengaan, dat we boeren trainen op vakmanschap en duurzame landbouw en dat we langdurig samenwerken met dezelfde partnercoöperaties. Bovendien is er voor deze bonen een extra premie betaald boven op de certificeringspremie en marktprijs. Sinds 2021 kopen we ook de cacaoboter voor witte chocolade in volgens de principes van Tony’s Open Chain.
In 2019 kocht Albert Heijn bij de coöperaties van Tony's Open Chain 1.500 ton cacaobonen en in 2020 iets minder, zo’n 1.174 ton bonen. In 2021 was dat gestegen tot 2.750 ton. Deze toename werd mede ingegeven door de productie van cacaoboter voor witte chocolade. In 2022 verwachten we 3.000 ton cacaobonen in te kopen bij de partnercoöperaties van Tony’s Open Chain.
Meer informatie over de samenwerking met onze partnercoöperaties binnen Tony's Open Chain delen we in ons Delicata rapport (new window) en de laatste ontwikkelingen staan in ons Mensenrechten due diligence rapport 2021 (new window).
Samenwerking Seafood Task Force
Via Ahold Delhaize is Albert Heijn lid van The Seafood Task Force (STF), een coalitie van bedrijven en maatschappelijke organisaties die werd opgericht na berichten over moderne slavernij in de keten van vis en schaaldieren in Azië. STF wil de transparantie in de keten vergroten en vissers en kweekbedrijven controleren op de naleving van sociale- en milieustandaarden. Traceerbaarheid is daarbij een belangrijke stap. We doen mee aan een pilot gericht op het traceren van garnalen die gekweekt worden in Vietnam. In 2021 testten we, samen met onze leveranciers, het TruTrace-instrument dat STF samen met WWF ontwikkelde om garnalen tot aan de kwekerij elektronisch te kunnen traceren. Dat wordt gevolgd door een onderzoek naar de sociale en milieuomstandigheden op deze kwekerijen, waarbij onder andere wordt gekeken naar gedwongen arbeid en kinderarbeid, werkuren, lonen en toeslagen, gebruik van natuurlijke hulpbronnen en landconversie. In 2022 gaan we verder met het testen en gebruik van TruTrace en de audit, maar nog een stap verder in de keten; bij de visserij naar de uit de zee afkomstige ingrediënten (vismeel en visolie).

Ketenonderzoek
Al onze eigen merkleveranciers vragen we om aan onze eisen van duurzaamheid te voldoen. Toch lost dat niet altijd alle problemen op. Om te zorgen dat beter eten positief uitpakt voor iedereen, doen we ook onafhankelijk onderzoek naar de ketens van producten uit risicolanden. In zo’n onderzoek spreken we onder andere met lokale werknemers en belanghebbenden. Zo brengen we mogelijke risico’s in kaart, zoals slechte arbeidsomstandigheden en impact op het milieu. Vervolgens maken we met de leveranciers een actieplan om de omstandigheden te verbeteren. Zo krijgen we goed in beeld wat er moet gebeuren en kunnen we sneller veranderingen doorvoeren. Met als resultaat een duurzamere keten voor iedereen.
We hebben de ambitie om ieder jaar 6 ketens uit risicolanden onafhankelijk te laten onderzoeken. Vanwege de Covid-19-pandemie lukte het in 2020 helaas niet om 6 ketens te onderzoeken. Aangezien de pandemie in 2021 nog altijd belemmeringen met zich meebracht, hebben we ons bewust gericht op 3 ketens: bananen, tomatenpuree en wijn.

De keuze viel op bananen, omdat dit het meest verkochte fruit in onze winkels is en zowel het product als belangrijkste land van oorsprong Colombia een hoog risiconiveau hebben. Bovendien hebben we met de leverancier al een lange samenwerking en zagen we daarmee een goede kans om eventuele issues te onderzoeken. Ook voor onze Zuid-Afrikaanse wijn kozen we omdat er veel vraag naar is in onze supermarkten en omdat zowel het product als het land een hoog risiconiveau hebben.
Voor tomatenpuree namen we deel aan het onderzoek dat binnen het IMVO Convenant Voedingsmiddelen werd uitgevoerd door de onafhankelijke partij ImpactBuying. In 2022 willen we de mogelijke risico’s of negatieve impact in de ketens van blauwe bessen, boontjes en verse fruitsalades analyseren. Voor een aantal producten worden verschillende leveranciers onderzocht.
In 2021 werkten we samen met Cordaid (voorheen ICCO) bij het in kaart brengen van mogelijke sociale en milieurisico’s voor mensen werkzaam in onze wijn en bananenketen. Inmiddels zijn wij gestart met gesprekken met onze leveranciers om actieplannen op te stellen. Hieronder een korte samenvatting van de analyse van de mogelijke risico’s en negatieve impact in de ketens van bananen en wijn. Alle ketenonderzoeksresultaten zijn te vinden in ons Mensenrechten due diligence rapport 2021 (new window).
Impactanalyse in keten van bananen
Volgens de risico- en impactanalyse van Cordaid worden de mensenrechten op beide onderzochte bananenplantages in Colombia gerespecteerd. Het management van de plantages houdt zich aan alle erkende internationale richtlijnen en verdragen en op de meeste terreinen werden geen negatieve effecten geconstateerd. Om toekomstige negatieve effecten te voorkomen of verminderen, werden aanbevelingen gedaan op het gebied van lonen, water, gewasbeschermingsmiddelen en de relatie met lokale gemeenschappen. Daarnaast zetten we ons – als ondertekenaar van het IMVO Convenant Voedingsmiddelen – in voor een leefbaar loon voor arbeiders in de bananenteelt.
Impactanalyse in keten van wijn
In Zuid-Afrika is 95% van onze eigen merk wijnproducenten al BSCI-gecertificeerd. 73% is naast BSCI ook WIETA-gecertificeerd. Ook op de onderzochte druivenboerderijen en wijnmakerij in Zuid-Afrika werden de mensenrechten gerespecteerd. Hier werden aanbevelingen gedaan op het gebied van lonen, huisvesting van seizoensarbeiders en gewasbeschermingsmiddelen.