Klimaat
Wereldwijd merken we de effecten van klimaatverandering; de aarde warmt sneller op dan ooit en dit heeft grote gevolgen voor milieu, mens en dier. Menselijke activiteiten hebben grote invloed op de opwarming van de aarde door de broeikasgassen die we samen uitstoten. Het is dan ook van belang dat we samen onze verantwoordelijkheid blijven nemen en in actie komen om onze uitstoot sterk te verminderen.
Om de CO2-uitstoot goed in kaart te brengen, delen we de activiteiten waarbij CO2 vrijkomt op in activiteiten uit 3 verschillende scopes. In scope 1 valt directe CO2-uitstoot, veroorzaakt door alle eigen activiteiten binnen Albert Heijn; bijvoorbeeld door het gebruik van onze kantoren en winkels. In scope 2 valt indirecte uitstoot; dit is uitstoot door bijvoorbeeld de opwekking van elektriciteit in installaties die niet bij Albert Heijn horen maar waar wij de elektriciteit van gebruiken. In scope 3 valt uitstoot van activiteiten binnen onze ketens, maar die geen eigendom zijn van- of beheerd worden door Albert Heijn.
In 2019 committeerden we ons - met moederbedrijf Ahold Delhaize - aan het Science Based Targets initiative (SBTi) (new window). Zij hebben een raamwerk dat helpt te specificeren hoeveel en hoe snel organisaties hun CO2-uitstoot moeten verminderen om in 2050 binnen de maximale temperatuurstijging van 2°C, maar liever 1,5°C te blijven. In 2020 beoordeelde en keurde het SBTi de doelstellingen vanuit Ahold Delhaize op reductie in CO2-uitstoot goed. Dit zijn absolute doelstellingen die moeten worden gehaald ongeacht de groei die we maken.
De doelstellingen van Ahold Delhaize, Albert Heijn en andere lokale dochterbedrijven zijn als volgt:
-
We verminderen de CO2-uitstoot van onze eigen bedrijfsvoering (Scope 1 en 2) tussen 2018-2030 met 50%
-
We verminderen de CO2-uitstoot van onze keten (Scope 3) tussen 2018-2030 met 15%
-
Onze eigen bedrijfsvoering (Scope 1 en 2) is volledig klimaatneutraal in 2040
-
Onze keten (Scope 3) is volledig klimaatneutraal in 2050
Uitstoot verminderen doen wij in verschillende onderdelen van onze eigen productieketen, distributiecentra, in transport, logistiek en in de winkel. We kijken positief terug op 2021; door de overstap naar groene windenergie uit Nederland voor alle eigen Albert Heijn winkels in Nederland en België, in onze distributiecentra, HSC’s en kantoren konden we onze uitstoot flink reduceren. De komende jaren gaat de reductie van uitstoot uitdagender worden. In scope 1 en 2 hebben we al veel veranderingen kunnen doorvoeren. Scope 3 komt goed op gang; maar hier zitten ook de uitdagingen om dataverzameling te organiseren met leveranciers. Daarnaast zijn er vaak grote kosten verbonden aan het doorvoeren van reductiemaatregelen bij de leveranciers. Een mooie uitdaging waar we ook in 2022 hard aan gaan werken.
Door Covid-19 was - en is - materiële schaarste nog steeds een groot probleem. Dit zagen we bij onze vaste leveranciers voor winkelmaterialen en leveranciers van het materiaal voor de bouw van onze (elektrische) vrachtwagens. Leveranciers konden soms voor langere periodes geen producten leveren of produceren door sluitingen, ziekte en/of grondstoffentekort. Dit resulteerde in leveringsproblemen van winkelonderdelen van bijvoorbeeld nieuwe koelinstallaties, meubels en verlichting. Net als het materiaal dat nodig was voor het in gebruik nemen van nieuwe, duurzamere transportmiddelen. In de winkel konden we dit oplossen door onze voorraden van materiaal te vergroten, en dit aan te houden als reserve. In ons transport zijn we gelukkig efficiënt en creatief en konden we snel schakelen waardoor het inzetten van nieuwe, duurzamere transportmiddelen iedere keer lukte. We zijn trots op iedereen die hier zijn steentje aan heeft bijgedragen.
De totale CO2-uitstoot van Albert Heijn in scope 1 en 2 was in 2021 19 kilogram CO2 per m2 winkelvloeroppervlak. Dat is een enorme verlaging vergeleken met de 218 kilogram CO2 per m2 verkoopoppervlak in 2020. Deze reductie is grotendeels te danken aan onze overstap op groene windenergie uit Nederland. Een stap waar we blij mee zijn. En groene energie of niet, we blijven ons natuurlijk ook volop inzetten voor het verminderen van ons energieverbruik.
- *In scope: eigen winkels, DC’s, kantoren. Niet in scope: franchise winkels, AH bezorgservice, goederentransport
Terugdringen CO2-uitstoot in onze winkels
We werken iedere dag aan het zuiniger omgaan met energie. Zo verlagen we bijvoorbeeld de CO2-uitstoot van al onze winkels door gebruik te maken van nieuwe technieken en minder schadelijke materialen. Zo besparen we elektriciteit én verduurzamen we het koelen en verwarmen van onze winkels.
Elektriciteitsbesparing in de winkel
Hoe minder stroom we gebruiken, hoe minder we hernieuwbaar hoeven op te wekken. Daarom doen we er al jaren alles aan om ons elektriciteitsverbruik terug te dringen. Door de jaren heen hebben we 75% van al onze winkels uitgerust met LED-lampen die gemiddeld 50% elektriciteit besparen. In 2021 verbruikten we per winkel gemiddeld 300 kWh per m2 vloeroppervlak. We verwachten dat we in 2050 moeten voldoen aan de nieuwe wettelijke normering van maximaal 150 kWh/m2.
Ondanks de stappen die we maken, blijft het een uitdaging. We maken namelijk steeds meer gebruik van technologieën die energie kosten: elektronische schapkaarten, televisieschermen en het vergroten van de verse winkelbeleving waardoor meer producten moeten worden gekoeld. Het is dus duidelijk dat we meer stroom moeten gaan opwekken via zonnepanelen en/of onze eigen windmolens. In 2021 hebben we 5 extra winkels uitgerust met zonnepanelen op het dak, wat het totaal brengt op 30 winkels. In 2022 komen hier 3 winkels bij.
Onze winkels duurzaam verwarmen
We werken toe naar gasloze winkels. Aardgas – een fossiele brandstof – stoot namelijk opgeslagen CO2 uit wanneer het wordt verbrand voor gebruik. Al sinds 2010 (ver)bouwen we onze nieuwe winkels (aard)gas vrij, waardoor inmiddels driekwart van onze winkels van het gas af is. Daarnaast maken we gebruik van nieuwe technologieën waardoor sinds 2021 al meer dan 600 Albert Heijn-winkels de restwarmte van hun koelingen kunnen opslaan. Deze warmte wordt vervolgens gebruikt om derest van de winkel te verwarmen. In 2022 verbouwen we nog eens 125 winkels, zodat ze van het gas kunnen. Om het voor de klant makkelijker te maken om een bewustere keuze te maken over duurzamer vervoer hebben we met Eneco een samenwerkingsovereenkomst bereikt voor de aanleg van 240 elektrische laadplekken bij Albert Heijn-winkels in 2022. Daarnaast willen we in 2023 dat al onze winkels in Nederland en België van het gas af zijn. Hiermee bereiken we een extra CO2-reductie van 1,8% ten opzichte van de totale uitstoot.
Onze winkels duurzaam koelen
Het koelen van producten kost veel energie. Daarom besparen en verduurzamen we deze energie zoveel mogelijk. Zo hebben wij alle wandkoelingen afgedekt met koeldeuren. De bijdrage van verschillende koelmiddelen aan het broeikaseffect, wordt vergeleken op basis van het GWP (Global Warming Potential). De meeste koelvloeistoffen zijn erg chemisch en hebben een hoge CO2-uitstoot. Daarom maken we nu al in 58% van onze winkels gebruik van CO2 als natuurlijke koelvloeistof, omdat dit een veel lagere GWP heeft en dus minder vervuilend is dan chemische koelmiddelen.
Terugdringen CO2-uitstoot bij transport, logistiek en distributie
De transportsector gaat op dit moment door een belangrijke transitie. De vraag naar transport groeit, door onder andere steeds meer thuisbezorgingen. Tegelijkertijd wil iedereen de uitstoot van transport zoveel mogelijk terugdringen. Dat maakt dat we op transport - zoals voor het bevoorraden van winkels en het thuisbezorgen van boodschappen -, logistiek en distributie zo veel mogelijk verduurzamen. Door alle initiatieven reduceerden we in 2021 de relatieve uitstoot (de hoeveelheid CO2-uitstoot per getransporteerd product) met 10% ten opzichte van 2018 (-1,5% t.o.v. 2020).
Steeds duurzamer transport
We zijn vastbesloten om snel grote stappen te zetten richting emissievrij transport. Daarvoor zetten we verschillende methoden in. Ten eerste natuurlijk het verminderen van onze transportkilometers. Door innovatieve transportplanning verminderen we onnodige kilometers en dus CO2-uitstoot. In 2021 creëerden we nog betere aansluitingen tussen planning en realisatie. Zo zijn we nu in staat om het transport tussen onze distributiecentra en HUB’s korter-op-de-kist te plannen: dit houdt in dat we de planning steeds korter voor het uitrijden van de vrachtwagens maken en opleveren. Op deze manier sluiten de planningen veel beter aan op de realiteit en kunnen we onnodige kilometers besparen.
Daarnaast zetten we in op elektrisch bevoorraden. Nederlandse steden maakten in 2021 afspraken om de luchtkwaliteit te verbeteren door zero emissie zones voor goederen te definiëren. Op termijn mogen er alleen nog volledig emissievrije bestelbussen en vrachtwagens door deze (binnen)steden rijden. Elektrisch rijden lijkt een belangrijke oplossing te zijn om emissievrij winkels te kunnen bevoorraden en thuis te bezorgen. Een elektrische vrachtwagen bespaart in vergelijking met een diesel vrachtwagen bij stedelijk gebruik 75.000 kg CO2 per jaar per truck.
-
In 2021 zijn er 2 extra elektrische vrachtwagens gaan rijden voor Albert Heijn. Vervoerder Euser rijdt nu met een volledig elektrische trekker-trailer combinatie. En vervoerder Simon Loos en Mercedes-Benz rijden voor Albert Heijn een veldtest met een innovatief voertuig; deze wagen heeft onder andere een extra groot batterijpakket waarmee nog grotere afstanden afgelegd kunnen worden. In totaal rijden er nu 8 elektrische vrachtwagens voor Albert Heijn. In 2022 willen we dit uitbreiden naar een totaal van 20 elektrische vrachtwagens.
-
Met vervoerder Cornelissen en TIP Trailer Services testen we een door Schmitz-Cargobull gebouwd prototype koeltrailer die volledig elektrisch werkt, en zelf ook elektriciteit kan opwekken tijdens een rit. Er is geen dieselmotor meer nodig en verse boodschappen kunnen in deze trailer dus worden gekoeld zonder uitstoot.
-
In samenwerking met Demonstratie Klimaattechnologieën en innovaties in Transport (DKTI-transport) realiseerden we een pilot met elektrische en plug-in hybride vrachtwagens. Deze sluiten we in 2022 formeel af. De elektrische vrachtwagens in Zaandam blijven rijden, en de prototypes plug-in hybriden gaan terug naar de fabrikant DAF voor verdere ontwikkeling. Bekijk het filmpje voor meer informatie over deze pilot en de resultaten hier.

Maatschappelijke uitdagingen van elektrisch transport
Meer elektrisch bevoorraden kunnen we niet alleen. Oplaadmomenten moeten we heel precies plannen en daarvoor zijn we afhankelijk van de locaties van oplaadpunten. Om meer elektrische vrachtwagens te laten rijden, moet er in Nederland dan ook gewerkt worden aan voldoende oplaadstations, oplaadpalen en aansluitingen op het elektriciteitsnet.
Onze distributielocaties zijn de meest effectieve locaties om de batterijen van elektrische trucks op te laden. Hier kunnen we onder andere laadpalen plaatsen op (overnachtings)parkeerplekken van vrachtwagens en het oplaadmoment goed inplannen zodat chauffeurs hiervoor niet hoeven om te rijden. Onze stroomvraag op distributielocaties zal daarom toenemen. Het lokale en regionale elektriciteitsnet is steeds minder instaat om voldoende vermogen te leveren. Hier zit een grote uitdaging die we nu maximaal inzichtelijk aan het maken zijn door voor al onze locaties ‘energiepaspoorten' op te stellen. Hierin stellen we de huidige status van de aansluiting, energieverbruik en piekvermogensvraag vast en kijken we vooruit hoe het in de toekomst kan veranderen (o.a. door van het gas af te gaan en zelf meer groene stroom op te wekken). Op ons distributiecentrum in Pijnacker hebben we de oplaadinfrastructuur op deze manier al in orde gebracht.
We hopen dat de overheid de komende jaren flink investeert in het upgraden van het elektriciteitsnet en het opleiden van technisch personeel. Zo kunnen we samen met onze vervoerders op grote schaal de overstap maken van diesel naar elektrische vrachtwagens, de nodige oplaadinfrastructuur aanleggen en daarmee bijdragen aan een beter milieu, en verbetering van luchtkwaliteit.
Zoveel mogelijk biobrandstoffen
Om de huidige transporten al zo schoon mogelijk uit te voeren, zetten we daar zoveel mogelijk biobrandstoffen voor in. Sinds 2021 hebben wij 40 extra vrachtwagens (totaal 240) die rijden op milieuvriendelijkere brandstof LNG. 100 vrachtwagens hiervan rijden op 20% vloeibaar biogas (bioLNG). Dit betekent dat 12% van al onze gereden kilometers werd gereden door vrachtwagens op bioLNG. In 2022 verwachten we onze winkels te laten bevoorraden door 30 extra vrachtwagens op LNG, waarvan nog meer vrachtwagens gaan rijden op een aandeel bioLNG en waarvan het aandeel wordt verhoogd van 20% naar 30%. Ook rijdt er een hybride truck die ongeveer 40 winkels per week stil en emissievrij bevoorraadt.
Verduurzaming van transport vrachtwagens
2020 | 2021 | Target 2022 | |
Aantal vrachtwagens dat rijdt op LNG (incl. vrachtwagens op blend bioLNG) | 200 | 240 | 270 |
Aantal vrachtwagens dat rijdt op blend bioLNG | 65 op 20% blend | 100 op 20% blend | 230 op 30% blend |
Aantal elektrische vrachtwagens | 6 | 8 | 20 |
Verduurzaming transport brandstoffen
Aandeel km’s | 2018 | 2019 | 2020 | 2021 |
% Diesel | 89,96 | 83,71 | 83,83 | 82,78 |
% LNG | 9,72 | 15,94 | 15,85 | 16,92 |
% Hybride | 0,23 | 0,17 | 0,14 | 0,08 |
% Elektrisch | 0,09 | 0,18 | 0,18 | 0,22 |
BREEAM-certificaat
Daarnaast zetten we stappen op andere delen van onze logistiek en distributie. Zo investeren wij in de nieuwste technieken en hebben we voor 7 home shop centers, 5 AH distributiecentra en het hoofdkantoor in Zaandam een BREEAM in use (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) certificaat ontvangen. Dit is een duurzaamheidskeurmerk voor het realiseren van duurzame gebouwen met minimale klimaatimpact. De ontvangen certificaten en bijbehorende scores gebruiken we nu als startpunt voor onze doelstelling om uiteindelijk alle logistieke centra op een score te krijgen van minimaal een very good (3 sterren) en het hoofdkantoor een minimale score van excellent (4 sterren).
“We zijn vastbesloten om snel grote stappen te zetten om winkels schoon en stil te bevoorraden. De afgelopen jaren testten we elektrische vrachtwagens en we zijn positief over opschaling in de toekomst. In 2021 blijven we zoveel mogelijk inzetten op biobrandstoffen, zodat we ook nu al zoveel mogelijk doen voor een betere wereld voor iedereen.”
Peter Leegstraten, manager transport.
Terugdringen van CO2-uitstoot van onze productieketens
Maar 4% van onze voetafdruk komt uit directe en indirecte uitstoot van onze eigen operaties (scope 1 en 2). 96% van onze voetafdruk komt uit onze keten (Scope 3). Daarom werken we ook aan het verminderen van deze uitstoot. Wel hebben we minder invloed op deze uitstoot, omdat die wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld onze leveranciers en hun toeleveranciers.
Daarom hebben wij - in lijn met het SBTi – in 2021 twee derde van onze eigen merkproduct-leveranciers betrokken bij onze CO2-doelstellingen. Vanaf 2021 meten zij jaarlijks hun CO2-uitstoot en rapporteren en ontwikkelen ze een reductieplan met concrete doelstellingen. We zijn afhankelijk van onze leveranciers om de uitstoot van onze ketens in kaart te brengen. Het meten van CO2-uitstoot is niet eenvoudig, en het vergt kennis om dit op de juiste manier te meten en te rapporteren. Het is een uitdaging om dit op een efficiënte manier te organiseren. We zijn blij te merken dat onze leveranciers het ook belangrijk vinden om dit samen met de hele keten of sector op te pakken.
Steeds meer klimaatneutrale producten
We verkopen al een aantal jaar klimaatneutrale koffie en sinds begin 2022 zijn al onze bananen ook klimaatneutraal, van plantage tot en met de winkel. Alle partijen in de bananenketen hebben CO2-reductieplannen geformuleerd en werken aan de reductie van minimaal 25% CO2-uitstoot in 2030. Hiervoor werken we samen met Climate Neutral Group (CNG, onderdeel van Anthesis). De resterende CO2-uitstoot die vrijkomt tijdens de productie, het transport, het rijpingsproces en de presentatie in de winkel compenseren we door bij te dragen aan Gold Standard en VCS gecertificeerde klimaatprojecten. Zoals het aanplanten en beschermen van bos of het opwekken van duurzame energie.
In 2022 volgen nog meer klimaatneutrale producten. Om klimaatneutrale producten te bereiken, verminderen we ten eerste de impact van een specifieke keten op het klimaat zoveel mogelijk. Naast compensatie van resterende uitstoot stellen we altijd de eis dat leveranciers blijven reduceren. Wij betalen nu ongeveer 10 euro per ton aan overgebleven CO2-uitstoot; een extra prikkel voor ons en onze leveranciers de uitstoot nog sneller te verminderen.
Footprint Challenge creëert bewustzijn collega’s
We vinden het niet alleen belangrijk dat het bewustzijn onder onze klanten groeit over hun impact op de wereld, maar ook onder onze collega’s. Daarom hebben we in 2021 met onze collega’s meegedaan aan de Albert Heijn Footprint Challenge, georganiseerd met The Footprint Challenge. De challenge duurde in totaal 6 weken, elke week stond in het teken van 1 van de Beter eten-thema’s. Door verschillende challenges werden onze collega’s uitgedaagd om kleine veranderingen te maken in hun gewoontes waarmee ze hun ecologische footprint konden verkleinen. In totaal hebben we 5.743 duurzame acties uitgevoerd en daarmee hebben onze medewerkers hun ecologische footprint met 6% gereduceerd tijdens de challenge. Een mooi resultaat!
Reductieplannen in 2022
In 2022 hebben al onze grootste eigen merkleveranciers voor het eerst hun volledige CO2-voetafdruk in kaart gebracht, inclusief een reductieplan en reductiedoelstellingen. Het is belangrijker dan ooit om de klimaatcrisis aan te pakken in samenwerking met de hele keten. Sinds het Intergovernmental Panel on Climate Change-rapport van augustus 2021 zien we dat we meer en sneller moeten werken aan CO2-reductie. We verwachten dan ook een nieuwe doelstelling die past bij het ambitieuzere scenario van streven naar maximaal 1,5°C opwarming in plaats van 2°C in 2030. Volgens de doelstellingen van het SBTi betekent dit waarschijnlijk dat wij in 2030 zo’n 30% tot 50% van onze CO2-uitstoot in scope 3 gereduceerd moeten hebben.