Dierenwelzijn
Wij nemen onze verantwoordelijkheid voor dierenwelzijn. Met ons Beter voor Natuur & Boer-programma investeerden we ook in 2021 in het welzijn van onze kippen, varkens en koeien. Daarnaast zetten we al jaren stappen voor vissenwelzijn en een duurzamere visketen. We maken stappen om zo transparant mogelijk te zijn over onze dierlijke producten en over de voortgang die wij maken met dierenwelzijn binnen onze ketens.
Nu ook transparant over A-merk dierlijke producten
Tot 2020 deelden we de certificering van onze eigen merk dierlijke producten. Vanaf 2021 rapporteren we ook over de certificering van dierlijke A-merkproducten. Ook zijn de productgroepen waarover we rapporteren uitgebreid van volledig dierlijk, naar productgroepen waarbij het hoofdbestanddeel dierlijk is[1]. We zijn blij dat we hiermee een flinke stap hebben kunnen zetten in onze transparantie.
Varkensvlees
Sinds 2020 is 100% van ons varkensvlees uit Nederland gecertificeerd (waarvan 96% BLK1, 1% BLK2, en 3% BLK3). In dit verslag breiden we de scope uit. We rapporteren over de omzet met varken als hoofdbestanddeel in de productgroepen vlees, vleeswaren, diepvries (snacks en vlees), conserven, droge worst, borrel en belegsalades. Van de gehele omzet op deze producten was 72% van onze omzet afkomstig van eigen merkproducten.
Met name de buitenlandse varkensboeren (Italië en Spanje) die vlees voor onze eigen merkproducten leveren, hebben geen BLK-certificering. In 2021 deden we een inventarisatie en benchmark van de Beter Leven certificering ten opzichte van de certificering van deze buitenlandse ketens op het gebied van dierenwelzijn.
Rundvlees
Voor rundvlees hebben we gekeken naar de omzet met rund als bestanddeel in de productgroepen vlees, vleeswaren, diepvries (snacks en vlees), conserven, droge worst, borrel en belegsalades. Van de gehele omzet op deze producten was 74% van onze omzet afkomstig van eigen merkproducten.
7% van ons ongecertificeerde rundvlees komt van Greenfields koeien. Dit zijn koeien die in Ierland het grootste deel van het jaar buitenstaan. Al onze Greenfieldsleveranciers zijn SBLAS (new window)-gecertificeerd en voldoen hiermee aan EU-regelgeving en eisen op het gebied van dierenwelzijn, voedselveiligheid, klimaat en traceerbaarheid.
Met ons Beter voor Koe, Natuur & Boer-programma werken we ook aan dierenwelzijn voor onze rundvleesketen. Dit doen we om op een circulaire manier de ketens in te richten. Door melkkoeien het eind van hun carrière als melkkoe in te zetten als rundvlees, vergroten we het aanbod rundvlees van Nederlandse bodem en geven we de melkkoeien extra waarde. Zo komt ons rundvlees niet alleen van dichtbij, maar hebben de koeien die we gebruiken voor rundvlees ook genoten van de dierenwelzijnseisen vanuit het Beter voor Koe, Natuur & Boer-programma.
Kip
Het grootste gedeelte van de kip die wij verkopen is van ons eigen merk. In 2014 introduceerden we de AH Kip, een langzamer-groeiend ras kip dat ook over meer leefruimte beschikte. In 2020 was 79% onze AH Kip, 16% BLK1 ster gecertificeerd, 1% BLK2 en 4% BLK3/Biologisch. Omdat we voortgang willen blijven maken hebben we ervoor gekozen onze scope uit te breiden. Daarom kijken we sinds 2021 naar de omzet van kip (exclusief ei) als bestanddeel in de productgroepen kip en gevogelte, vleeswaren, diepvries (snacks en vlees), conserven, droge worst, borrel en belegsalades. Van de gehele omzet op deze producten was 84% van onze omzet afkomstig van eigen merkproducten.
Samen met 200 vaste Nederlandse pluimveehouders zetten we de komende jaren een grote stap vooruit op het gebied van dierenwelzijn, klimaat en transparantie in de kippenketen. Zo ligt er vanaf 2023 alleen nog vlees van scharrelkippen met minimaal BLK1 ster in onze schappen. Sinds eind 2021 geldt dit al voor onze kipvleeswaren. Dit is een onderdeel van ons Beter voor Kip, Natuur & Boer-programma.
Eieren
Voor eieren hebben we gekeken naar al onze verse eieren. Van de gehele omzet van onze verse eieren was 83% afkomstig van onze eigen merkproducten.
Naast dat al onze eieren minimaal BLK1 ster hebben, zijn ook alle eieren die als ingrediënt verwerkt worden in eigen merkproducten minimaal scharreleieren. Van al onze BLK3 ster eigen merkeieren is bijna een kwart Rondeel. In het Rondeel hebben kippen een prettiger leven omdat er rekening wordt gehouden met al hun natuurlijke behoeften. De kippen kunnen bijvoorbeeld de hele dag vrij naar buiten en binnen en hebben alle ruimte om rond te lopen. De kippen scharrelen in de beschutte bosrand en kunnen op zijn tijd een zandbad nemen. Tot slot heeft elk ei een code. Met die code is de productieketen van de eieren inzichtelijk en kan de klant alle stappen volgen die pluimveehouders zetten.
Zuivel
Voor onze zuivel- en kaasproducten hebben we gekeken naar onze omzet op basis van de categorieën zuivel en kaas in productgroepen (houdbare) zuivel, kaas, toetjes en boter. Hierbij zijn diepvriesproducten nog niet meegenomen. Op zuivel zetten wij met onze eigen merkproducten in op ons Beter voor Koe, Natuur & Boer-programma. Van de gehele omzet van onze zuivel en kaas was 53% afkomstig van onze eigen merkproducten en 47% van onze A-merken. In 2021 begonnen we met meer zuivelboeren het traject om te zorgen dat ook zij in 2022 onderdeel kunnen worden van het Beter voor Koe, Natuur & Boer-programma.
Vis
We vinden het belangrijk dat er genoeg vis overblijft in onze zeeën en oceanen en dat vis die we verkopen een zo goed mogelijk leven heeft gehad. Daarom scherpen we ons inkoopbeleid aan, voeren gesprekken met partners en initiëren we projecten. Ook nemen we deel aan onderzoeken over vissenwelzijn en nemen we de klant zo goed mogelijk mee in ons verhaal.
92% van onze vis is MSC/ASC gecertificeerd en alle overige vis is afkomstig van een betrouwbaar visserij- (new window) of aquacultuur (new window)-verbeterproject of onderzocht door een externe partij zoals het Institute for Agriculture and Fisheries Research (ILVO). Maar ons inkoopbeleid gaat verder dan de basis. We streven ernaar om volledig transparant te zijn in de exacte vangst- en kweekgebieden waar onze vis vandaan komt. Daarnaast heeft 3% van onze omzet op vis het biologische keurmerk. Ook hebben we ons aangesloten bij de volgende onderzoeken die momenteel lopen:
-
Seafood taskforce. We hebben als Albert Heijn een actieve rol om samen met onze leveranciers de traceerbaarheid van de Vietnamese garnalenketen te verbeteren.
-
Initiator, coördinator en sponsor van een onderzoek van de WUR op vissenwelzijn van gekweekte pangasius en zalm. Hierbij wordt, in samenwerking met onze ketenpartners, ASC en de Dierenbescherming onderzoek gedaan naar het verbeteren van vissenwelzijn tijdens kweek, transport en verwerking.
We zijn voortdurend in gesprek met onze leveranciers en denken samen na over de ontwikkelingen op vissenwelzijn. Zo wordt onze kweekzalm al verdoofd voordat ze verwerkt wordt. En is de kweek van onze zalm zo ingericht dat er nagenoeg geen antibiotica nodig is. Andere uitdagingen waar we mee bezig zijn, zijn het verminderen van watervervuiling, CO2-uitstoot en energieverbruik, en een betere zeebodemkwaliteit. Maar ook de herkomst van het visvoer is belangrijk. En dit willen we samen met onze kwekers en vissers doen zodat iedereen in de keten duurzame stappen maakt.
- 1De verhouding is bepaald op basis van de omzet per kilogram verkocht product, gesplitst per certificering.