Beter voor Natuur & Boer-programma's
Iedere dag zetten we ons in om onze versketens (vlees, gevogelte, zuivel, eieren, groente en fruit) zo duurzaam, transparant en eerlijk mogelijk te maken. Daarom ontwikkelden we het Beter voor Natuur & Boer-programma. Daaronder vallen 4 unieke en directe samenwerkingen met onze Nederlandse boeren en telers:
We hebben langdurige samenwerkingen met bijna 450 melkveehouders, 100 varkensboeren, 200 pluimveehouders en 360 groente- en fruittelers. Samen investeren we in smaak, kwaliteit, innovatie, dierenwelzijn, klimaat en biodiversiteit, vaak al generaties lang. Binnen het programma maken we afspraken over onder andere duurzaamheid, innovaties en het verdienvermogen binnen onze voedselketen. De basis is een gezonde prijs voor elke boer en teler, in elk seizoen. Nu en in de toekomst. Zo laten we samen de aarde beter achter. Klanten kunnen bewust kiezen voor de duurzamere keuze, door het ‘Beter voor Natuur & Boer’ logo op producten in de winkel.
“De producten uit het Beter voor Natuur & Boer programma zijn geweldig. Ze zijn met trots en met zorg voor dier en natuur gemaakt door onze eigen boeren en telers en met een gezond verdienvermogen voor alle betrokkenen in de keten, nu en in de toekomst. Zo kan de klant met een gerust gevoel producten bij ons kopen. Samen laten we de wereld een stukje mooier achter.”
Constantijn Ninck Blok, directeur logistiek & keten.
Beter voor Koe, Natuur & Boer

Het Beter voor Koe, Natuur & Boer-programma ontwikkelden we in samenwerking met onze leveranciers en zuivelverwerker Royal A-ware. Met dit programma willen we duurzamere stappen in de melkveehouderij stimuleren zodat we steeds duurzamere zuivel kunnen produceren met aandacht voor dieren, klimaat en melkveehouders.
Voor koeien en kalfjes moet goed worden gezorgd en ze moeten natuurlijk gedrag kunnen vertonen. Zo moeten alle melkkoeien voldoende weidegang krijgen. Dit houdt in dat koeien jaarlijks minimaal 120 dagen, 6 uur per dag kunnen grazen in het grasland. In de praktijk is het aantal dagen dat koeien in de wei staan gemiddeld 170 dagen. Voor de natuur werken we aan het verkleinen van de CO2-voetafdruk van de melkveehouders. Door niet meer te ploegen wordt CO2 vastgelegd in de bodem en met speciale zaden bevorderen boeren de biodiversiteit van de bodem en ontstaat er kruidenrijk grasland. Minimaal 10% van de hectares grasland moet bij onze boeren bestaan uit kruidenrijk grasland. Wij zorgen voor een goed verdienmodel voor de boer, met realistische vergoedingen. Bekijk hier het beoordelingsschema (new window) om een beeld te krijgen van al onze voorwaardes.
Een pilot in 2021 waarbij koeien in de eerste plaats gehouden worden voor de productie van melk, en uiteindelijk ook voor Nederlands geproduceerd rundvlees, bleek uitdagend. De vraag van de klant bleek namelijk zo groot, dat er te weinig melkkoeien beschikbaar waren om hieraan te voldoen. Dit benadrukte voor ons nogmaals dat vertrouwen in de keten van groot belang is en dat nieuwe ketensamenwerkingen tijd kosten.
Beter voor Kip, Natuur & Boer
Eén van onze jongste programma’s is het Beter voor Kip, Natuur & Boer-programma dat we in 2021 startten. Het doel is om de productieketen van kippenvlees verder te verduurzamen en transparant te maken. In inspirerende sessies met een klankbordgroep van pluimveehouders, leveranciers, experts en collega’s ontwikkelden we dit programma.
In 2021 organiseerden we een webinar waarin we het programma aan bijna 200 pluimveehouders konden uitleggen. Via het Beter voor Kip, Natuur & Boer-programma gaan we een exclusieve samenwerking aan met deze pluimveehouders en pluimveeverwerkingsbedrijf Plukon Food Group.
Binnen het programma (new window) zorgen we ervoor dat alle pluimveehouders overstappen naar 1 ster Beter Leven en voldoen aan de normen die gesteld worden voor scharrel kippen. Dit houdt in dat alle kippen een overdekte uitloop hebben, en van een langzaam groeiend ras zijn. Op natuur zetten we stappen op vermindering van CO2 -uitstoot met als doel om in 2030 minimaal 15% minder CO2 uit te stoten in vergelijking met 2018. Daarnaast hebben we samen met de boeren een gezond verdienmodel ontwikkeld, voor op de lange termijn. Dit doen we zodat pluimveehouders ook op een verantwoorde manier kunnen verduurzamen. Alle stappen die we zetten worden nauwkeurig bijgehouden in een informatiesysteem. Via technieken zoals blockchain en DNA-tracering maken we de hele kippenketen transparant en weten we precies waar ons vlees vandaan komt.
Ieder programma onder Beter voor Natuur & Boer-programma willen we ontwikkelen zodat het boeren of telers zowel aanspreekt als uitdaagt. Bij pluimvee vragen de stappen die wij willen zetten op huisvesting, bijvoorbeeld vaak om grote investeringen. Wij moeten daar rekening mee houden in het programma en een toekomstperspectief bieden voor de boer. Daarnaast is de afweging van klimaat en dierenwelzijn soms lastig. Van kippen die buiten lopen verdwijnen mineralen uit mest bijvoorbeeld in de lucht en in de bodem, wat schadelijk kan zijn voor het milieu. In een stal worden de mineralen opgevangen en hergebruikt. Maar dan moeten de kippen dus binnenblijven én een stal gebruikt weer meer energie. Best uitdagend dus om hier een goede balans in te vinden.
Beter voor Varken, Natuur & Boer
In 2021 ontwikkelden we ook het Beter voor Varken, Natuur & Boer-programma. Deze unieke, directe samenwerking startten we met 100 van onze vaste varkenshouders en vleesverwerker Vion Food Group. In samenwerking gaan we de komende jaren een flinke stap vooruit op het gebied van dierenwelzijn, CO2-uitstoot, circulariteit en biodiversiteit. We zijn er ook trots op dat we - samen met de klankbordgroep en ambassadeurs van het programma - tot een samenwerking zijn gekomen.

Met het Beter voor Varken, Natuur & Boer-programma leggen we de lat hoog als het gaat om dierenwelzijn. Ons eigenmerk vers varkensvlees heeft minimaal 1 ster van het Beter Leven-keurmerk. Dit betekent dat de varkens in lichte stallen leven en extra ruimte hebben. Op natuur stellen we ook hoge eisen aan onze boeren; deelnemende varkenshouders stappen over naar groene stroom en werken zoveel mogelijk circulair. Een belangrijk deel van het varkensvoer bestaat uit voedselproducten die niet meer geschikt zijn voor menselijke consumptie, zoals groente- en fruitresten en oud brood. Daarnaast wordt alle palmolie en soja in het voer op een verantwoordelijke manier geproduceerd. De biodiversiteit op en om bedrijven wordt vergroot, boeren gaan insectenhotels en vogelnestkasten plaatsen en bloemrijke akkerranden inzaaien. De basis van het programma is een gezond verdienmodel voor iedereen; waarin varkenshouders een stabieler inkomen hebben met meer financiële ruimte om zich te ontwikkelen.
“Door langdurige samenwerkingen aan te gaan met boeren kunnen boeren investeren in het houden van varkens met oog voor dier en natuur. Op deze manier maken wij beter varkensvlees bereikbaar voor al onze klanten.”
Wim van Kemenade, manager vlees, vleesconserven, grill en steak.
Beter voor Natuur & Boer
Steeds meer Nederlanders hebben een voorkeur voor groente en fruit uit Nederland. Dat is lekker van smaak, vraagt minder transport én is verser doordat producten die vandaag worden geoogst, soms morgen al in de winkel liggen. Gelukkig komt 50% van onze verse groente- en fruitproducten uit Nederland. Zo dichtbij als mogelijk, en zo ver weg als noodzakelijk.

Met het Beter voor Natuur & Boer-programma willen we samen met meer dan 360 Nederlandse groente- en fruittelers de komende jaren flink gaan verduurzamen. Zo maakten we afspraken met telers over energiebesparing en het verkleinen van de CO2-voetafdruk. Eén doel is om uiterlijk 1 januari 2023 100% LED-verlichting te hebben in alle kantoorruimtes en loodsen van telers. Daarnaast besteden we aandacht aan (bodem)biodiversiteit. We zaaiden akkerranden in met een oppervlakte zo groot als 163 voetbalvelden. Ook hebben al onze 360 telers een insectenhotel in hun voortuin staan. Het Beter voor Natuur & Boer-programma voor groente en fruit is uniek, omdat wij de vaste samenwerking opzoeken met de telers én met leveranciers. In uitdagende omstandigheden gaan we altijd samen met onze telers in gesprek om daar goede afspraken over te maken. Dit doen we altijd met het uitgangspunt van een langdurig gezond verdienmodel in elk seizoen, nu en in de toekomst. Zo creëren we samen impact en zorgen we ervoor dat we zoveel mogelijk groente, fruit en aardappelen kunnen eten van eigen bodem.
Door verschillende typen bodems en gewassen bleek het in 2021 uitdagend om tot een ambitieus programma te komen. Maar door in gesprek te gaan met de groente- en fruittelers, leveranciers en specialisten hebben we toch samen een mooi Beter voor Natuur & Boer-programma kunnen vormgeven.
“We komen allebei uit een gezin van worteltelers en werken al meer dan 18 jaar samen met Albert Heijn. Die lange samenwerking geeft vertrouwen. Daardoor kunnen we verduurzamen en ons familiebedrijf doorgeven aan de volgende generatie."
Mart en Arenda Ouwehand, worteltelers en onderdeel van Beter voor Natuur & Boer.
Het Beter voor Natuur & Boer-programma in 2022
De ontwikkeling van verschillende Beter voor Natuur & Boer-programma’s in 2021 geeft een mooie basis om in 2022 nog veel meer lekkere en duurzamere producten te kunnen aanbieden. Binnen de zuivelketen praten we bijvoorbeeld verder met ambitieuze boeren om ideeën uit te wisselen over hoe we de zuivelketen nog sterker en duurzamer kunnen maken. Zo willen we graag het aandeel van eigen opgewekte energie bij boeren vergroten. Ook stimuleren we hen te werken aan een gesloten CO2-kringloop op de boerderij, waarbij de CO2 die wordt uitgestoten gelijk is aan de hoeveelheid CO2 die wordt opgenomen in de bodem. In mei 2022 komen de eerste resultaten beschikbaar hoeveel CO2 er is vastgelegd in de bodem met het kruidenrijk grasland, en wat de totale uitstoot is van onze zuivelketen. Met deze gegevens kijken we of de CO2-uitstoot is gecompenseerd door de vastlegging. Hiermee leggen we de fundering om vanaf 2022 stapsgewijs naar klimaatneutrale melk te werken. Tot slot willen we in 2022 nog meer verbinding creëren tussen onze melkveehouders en klanten, zodat ook klanten de passie van melkveehouders voor hun koeien en kalfjes beleven.
In 2022 kunnen onze klanten ook de eerste varkensvleesproducten in de winkel terugvinden die geproduceerd zijn binnen het Varken, Natuur & Boer-programma. We willen grote stappen zetten op circulariteit met diervoeding voor de varkens. Varkens zijn heel geschikt om voedsel op te eten dat niet meer geschikt is voor menselijke consumptie. Het rest brood uit onze winkel wordt nu omgezet tot veevoer in een algemeen veevoer producent. In 2022 onderzoeken we of voedingsproducten uit de levensmiddelenindustrie, en producten die niet meer verkocht kunnen worden in de winkels, direct als voer kan worden gebruikt voor onze varkens binnen het Beter voor Varken, Natuur & Boer programma. We kijken er naar uit om samen met de groep van enthousiaste varkenshouders en vleesverwerker Vion Food Group een nieuw toekomstvisie te ontwikkelen in de keten van varkensvlees.
Binnen het Beter voor Kip, Natuur & Boer-programma breiden we in 2022 het monitoren van de individuele kippen op gezondheid en welzijn verder uit. En we kijken ernaar uit om in 2022 de eerste kipproducten en groente- en fruitproducten binnen het Beter voor Kip, Natuur & Boer-programma en het Beter voor Natuur & Boer-programma in de schappen te zien liggen. Daarnaast hopen we een nieuw programma op te starten waar we hopen nieuwe legpluimveehouders te mogen verwelkomen binnen het overkoepelende Beter voor Natuur & Boer-programma.