Ons assortiment voor een gezondere leefstijl

Innovaties voor een gezonder assortiment

Wij zijn steeds op zoek naar nieuwe manieren en nieuwe producten waar­door beter eten de makke­lijkere keuze wordt voor onze klanten. Zo breidden we in 2021 het aanbod vers­pakket­ten uit met bijvoor­beeld Tom kha kai, Libanese pita, Thaise rode curry en gesneden vers­pakketten zoals Thaise groene curry, Pokébowl, Japanse teriyaki, Shakshuka en Mexicaanse wraps. Zo zet de klant met gemak een verse maaltijd vol groente op tafel. Ook hebben we meer producten toe­gevoegd aan ons gluten­vrij-assortiment, zoals gluten­vrije spaghetti, couscous en haver­mout. Zo kunnen ook klanten die geen gluten eten, gevarieerd genieten van beter eten!

Volkoren producten; lekker en gezonder

Uit volkoren graan­producten halen we een heleboel belang­rijke voedings­stoffen. Het Voedings­centrum beschrijft dat kool­hydraten, vezels, ijzer en B-vitamines allemaal goed zijn voor de gezond­heid, en zorgen voor een lager risico op bepaalde hart­ziekten en diabetes type 2. In 2021 wilden we ons assortiment volkoren­producten uitbreiden met 50 produc­ten. Daar bleef het niet bij, want in totaal hebben we 80 volkoren en vezel­rijke producten toegevoegd. Extra trots zijn we op de Gezonde Innovatie Award die we kregen voor ons bakkerij­product AH Volkoren Bollen met veel vezels. Een mooie erkenning dat de AH Volkoren Bollen vol vezels bijdragen aan een gezonder voedingspatroon.

Minder vlees? Geen probleem

Klanten kiezen steeds vaker voor vege­tarische en vega­nis­tische producten. Natuurlijk willen wij iedereen genoeg alterna­tieven bieden om uit te kiezen. Zo hebben wij het grootste vega(n) en plantaardig assorti­ment van alle supermarkten in Nederland! In 2021 intro­du­ceer­den we bijvoor­beeld Vegan kibbeling, Vegan zoete ribs, Vegan kipfilet, en heel veel nieuwe vega(n) A-merk producten. Ook breidden we ons assorti­ment vega(n) en plantaardig broodbeleg uit, zodat er nu ook aan de ontbijt- en lunchtafel genoten kan worden van vega(n) en plantaar­dige vleeswaren, salades en alter­na­tieven voor kaas. Er zijn dus veel verras­sende produc­ten beschik­baar als de klant het stukje vlees wil vervangen.

Kant-en-klare vlees­vervangers die gemaakt zijn van soja, tarwe, of erwten, kosten in productie vaak minder energie, water, land en grond­stoffen dan de productie van vlees. Door te kiezen voor vlees­vervangers kan de klant dus ook bijdragen aan een beter klimaat. Meer hierover in het hoofdstuk ‘Beter eten is de wereld beter achterlaten’.

Aan de andere kant kunnen vlees­vervangers wel zout, conserveer­middel, smaak­versterkers en suiker bevatten, waardoor ze niet altijd de gezondere keuze zijn. We letten goed op de voedings­waardes van onze eigen merk vlees- en zuivel­vervangers. We houden het zout en verzadigd vet zo laag mogelijk en tegelijker­tijd zorgen we voor voldoende eiwitten en de aanwezigheid van de juiste vitamines en mineralen. Uitein­de­lijk streven we naar lekkere en betere vega(n) producten met zo min mogelijk gebruik van hulpstoffen. Daar­naast inspi­reren we klanten ook met recepten met plantaardige alternatieven als padden­stoelen, peul­vruchten en noten. Lekker afwisselend en gezond! In 2022 blijven we onze klanten informeren over de verschillen in aandachts­punten voor beter eten voor het klimaat én beter eten voor onze gezondheid.

Een beetje minder zout, suiker en verzadigd vet

Om onze producten te verbe­teren en om de gezon­dere keuze makkelijker te maken, werken we er continu aan om de hoeveel­heid suiker, zout en verzadigd vet te verminderen en de hoeveel­heid vezels te verhogen. Afgelopen jaren hebben we hier al grote stappen op gezet, en dit blijven we doen. Wel moeten we steeds beter zoeken naar mogelijk­heden om producten een beetje gezonder te maken.

In 2021 konden we meer dan 176 miljoen suiker­klontjes uit ons assortiment halen door onder andere onze eigen merk­producten lijn AH Popcorn, de AH Noten­reep naturel en AH Muesli noten onder de loep te nemen. Het zout­gehalte verminderden we met 52.325 kilogram door onder andere te kijken naar de hele lijn AH Smeerkaas, en AH Salsa hot en AH Dunne maiswafels paprika. Met 10,4 miljoen minder zout­vaatjes in onze producten sinds 2018 hebben we ons zout­reductie-doel van 10 miljoen zoutvaatjes ruim gehaald!

De hoeveelheid verzadigd vet in onze producten verminderden we met 282.444 kg. Deze verza­digde vetten haalden we onder andere uit de AH Roomboter speculaas­­molen, het AH koffie­broodje en de AH American pancakes naturel.